Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2012 12:21 - Какво е Брахман
Автор: netsky Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8681 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 22.11.2017 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                                     БРАХМАН


            Брахман (на санскрит: от корена брих, означаващ „раста, уголемявам се, издувам се“) е индуистко понятие означаващо непроменливата, безкрайна, иманентна и трансцедентална реалност, която е божествената основа на всичката материя, енергия, времето, пространството, цялото битие, всичко във вселената и отвъд нея. В Риг веда от Брахман произлиза първоначалното същество Хиранягарбха, което се отъждествява с бога-създател Брахма. Според мъдреците автори на Упанишадите освободената душа е осъзнала идентичността си с Брахман.
*(Брахма): Бог Брахма (Brahmā) е върховният индуиски бог (deva) на сътворението, създател на Космоса и част от божествената троица - Тримурти, заедно с бог Вишну и бог Шива.
Не трябва да се бърка с имперсоналното космическо и духовно начало Брахман
(коренът на двете думи е един и същ). Той (бог Брахма) е представен като мъж оцветен в червено с четири лица и четири ръце всяка от които държи част от Ведите. *Източник: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B0
            Върховният вселенски дух или Абсолютната реалност наречена Брахман е вечен, безполов, всемогъщ, всезнаещ, вездесъщ и в крайна сметка неописуем с човешки език. Ришите (мъдреци) от Упанишадите са осъзнали Брахман като реалността зад тяхното собствено съществуване и това на всичко друго във Вселената. Те наричат Брахман сатчитананда, битие-съзнание-блаженство. Брахман е източникът и същността на материалната вселена. В най-чистата си реалност той е непроявен (ниргуна) и е следователно отвъд битието и небитието. Според Риг веда в първото си проявление Брахман е Хиранягарбха (букв. Златна утроба), от която всички светове, организми и дори боговете са създадени. В ролята си на Управител на вселената, Брахман се явява като Ишвара, Бог или Сагуна Брахман (Брахман с качества). Казва се, че Брахман не може да бъде познат посредством материални средства, но да осъзнаем него, тъй като той е самото ни съзнание. Просветлението (мокша, самадхи, кайваля) означава да се осъзнае, че природата на Брахман е всъщност собствената природа, че индивидуалната душа (атман) и Вселенския дух са едно и също нещо. В Тайтирия упанишад (II.1) Брахман се описва така: сатям джнанам анантам брахман – „Брахман е истина, знание и безкрай.“ Целта на индуизма чрез различните дисциплини на йога е да се осъзнае идентичността на атман и Брахман. Във Ведите и Упанишадите се казва, че целият индуистки пантеон са просто по-висши проявления на Брахман. Поради това екам сат („всичко е едно“) и сарвам кхалвидам брахма („всичко, което се разпростира е Брахман“). „Всички пътеки водят към Брахман, макар мъдреците да го наричат по много начини“.

Махавакя или великите изказвания относно Брахман са:
Праджнанам брахма - „Брахман е знание“ Аям атма брахма - „Тази душа (атман) е Брахман“ Ахам брахмаасми - „Аз съм Брахман“ Тат твам аси - „Ти си това“ Сарвам кхалвидам брахма - „Всичко, което се разпростира, е Брахман“ Сатчидананда брахма - „Брахман е съществуване, съзнание и блаженство“    
         
Друг начин на описване на Брахман, от Брихадараняка упанишад е нети нети - „нито това, нито това“. Той не може да бъде ограничен до някакво определение.

Източник
:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B0%D0%BD





Тагове:   брахман,   атман,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Ето и няколко Български тълкувания на индуските сентенции:
30.12.2012 13:43
Аям атма брахма - „Тази душа (атман) е Брахман“= Тям жатна (житна) брама (Този живот е [служител на] Брама [Хрома,сиреч Дионис])!
Ахам брахмаасми - „Аз съм Брахман“= Азем (Аз) Брахма есми (съмъ).
Тат твам аси - „Ти си това“= Таз (тоз) товам (това) еси (си).
цитирай
2. netsky - Много интересно...
30.12.2012 20:23
Да, определено има много общо между българския и санскрит.
Дори съм убеден, че тези два езика имат общ корен/начало/ някъде много назад във времето.
Въпросът е този "корен" от Балканите ли тръгва или обратното...
цитирай
3. shtaparov - Естествено че от Балканите: вижте ...
31.12.2012 20:19
Естествено че от Балканите: вижте как си приличаме с народите около нас и колко много се отличаваме от индусите! Има исторически сведения за Тракийски (Български) поход към Индия,но не и за поход на индуси към Балканите. Всички извори доказват,че цивилизацията се е движела от Балканите към останалите точки на света (вкл. към Индия и Израел),а не от Израел,Индия,Тибет или Китай към нас!
цитирай
4. netsky - Определено тук сме на едно мнение.
01.01.2013 16:01
Определено тук сме на едно мнение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: netsky
Категория: Лични дневници
Прочетен: 316115
Постинги: 101
Коментари: 286
Гласове: 10640