Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2011 10:27 - Преднамерено рушат историческите паметници
Автор: rumenige Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1078 Коментари: 2 Гласове:
1



image Унищожени обекти има, а виновни няма

България е може би единствената държава, в която уникални исторически паметници са разрушавани нехайно от държавата. При това - не само нехайно, но дори целенасочено, както е случаят със светилището край Любимец, за което стана известно преди два дни. Както "Новинар" вече писа, разкопките довеждат до откриването на уникално ямно светилище, което е единствено по рода си в Европа. То е на възраст 7400 години и според проф. Васил Николов, директор на Археологическия музей и ръководител на екипа, е било център на духовна и материална култура.

Още през юни тази година Националният институт за паметници на културата издава разпоредба за построяване на бетонна стена до местността Дана бунар 2, която да опази обекта от строящата се наблизо магистрала "Марица". Такава стена не само не е била построена, но дори не е бил създаден и проект за нея. Проф. Николов уточни, че едва този четвъртък проектантът е посетил мястото, което му дава основание да предположи, че разрушаването не е било случайно, а напълно преднамерено. Посещението на проектанта на този етап вече е напълно безсмислено, тъй като в края на октомври багери унищожават напълно светилището заедно с намиращите се в него култови предмети и керамични фигури. Разрушен е културен пласт със средна дебелина около 1,40 м и площ около 1000 кв.м, чиято стойност не е от регионално, а от европейско значение. Ликвидирани са близо 100 обредни ями, които са били доказателство за материалните и духовни практики през този период.

"Изумен съм от този вандалски акт - допълни директорът на Археологическия музей - тъй като самата агенция "Пътища" подписа констативния протокол през юни, давайки съгласието си за изграждането на бетонна стена".

От изпълнителната агенция вече три дни отказват коментар по случая, обосновавайки се с факта, че тяхната проверка все още не е завършила. От там обаче са говорили с проф. Николов и са му обяснили, че вината не е в тях, а в изпълнителите на строежа, които не са спазили предписанията.

"Ако обаче имаше изградена стена, строителите едва ли щяха да навлязат в обекта, така че агенция "Пътища" все пак носи отговорност за този случай" - каза вчера пред "Новинар" проф. Николов.

Прехвърлянето на топката между агенцията и изпълнителите обаче няма как да възстанови древния обект, за чието проучване археолозите са положили изключителни усилия. Нито ще възстанови уникалните находки, които във всяка друга държава в Европа биха били педантично съхранявани.

 

Други разрушени паметници

 

Случаят със светилището край Любимец не е единственият печален акт на вандализъм в България. Археолозите помнят още десетки случаи, които заличават паметта на земята ни. Един от тях е само на няколко километра от Любимец. В средата на 90-те строители разрушават - отново случайно и отново безнаказано - могила от неолита. Разрушена от строители е и селищна могила край Свиленград, както и една съвсем малко проучена могила край Варна. Днес така и не се знае какъв е точният размер на щетите, тъй като преди археолозите да успеят да оценят намерените предмети, те са били унищожени. Такава е и съдбата на находките, открити това лято край Карнобат и датирани от късния бронз. Сред изчезналите от лицето на земята обекти е и древният тракийски град Севтополис. Построен в периода IV - III век пр. н. е., той е открит през 40-те години на ХХ век по време на разкопките на Казанлъшката гробница. Днес той се намира на дълбочина 20 м под водите на язовир "Копринка".

Напълно ликвидиран е и праисторически паметник близо до Шумен. Според археолозите почти няма селищна могила, която да не изпитала в по-малка или по-голяма степен набезите на "разсеяни". Остава надеждата, че другата сензация от последните дни - най-ранният солодобивен център в Европа, ще бъде съхранен. Обектът до Провадия става център на тази дейност около 5400 г. пр.Хр., през късния неолит. Археолозите твърдят, че тогава група хора от Тракия преминава Стара планина и се заселва край солените извори. Открити са хиляди фрагменти от специфични само за това селище тънкостенни, но грубо загладени керамични купи, в които е извършвано добиването на сол. То продължава и през каменно-медната епоха /V хилядолетие пр.Хр./, включително и по времето, към което се отнася Варненският некропол, предизвикал световна сензация.


http://novinar.bg/?act=news&act1=det&mater=MjA4NzsyNQ==



Гласувай:
1



1. анонимен - Каквото и да напише човек, ще е само ...
22.08.2011 11:21
Каквото и да напише човек, ще е само част от истината за българската действителност и безотговорност.
цитирай
2. shtaparov - Антинародният социализъм/комунизъм пречи на България
22.08.2011 16:11
Праисторическите паметници на Балканите са Български паметници,но кой от държавните ни органи да го разбере? И кога социалисти са се интересували от Български паметници- те се интересуват само от партийните си паметници!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rumenige
Категория: Лични дневници
Прочетен: 825721
Постинги: 402
Коментари: 322
Гласове: 1029
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930