Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2010 13:38 - Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец"
Автор: rumenige Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1501 Коментари: 0 Гласове:
0



Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец" image

Ортодоксално име: Св. Георги Победоносец

Близки манастири:Правешки манастир, Етрополски манастир, Ботевградски манастир, Тетевенски манастир, Чекотински манастир, Троянски манастир.

Последен коментар: Манастира е много красив и има страхотно излъчване. Гледката е неповторима. За втори път го посетих и се надявам пак да отида - оставих си посещението на намирaщата се на около час път пещера. Човек може да хапне изключително вкусно приготвени гозби - има даже бира, безалкохолни и сладолед...
Павката, 11.07.2010
Виж коментарите или Изпрати коментар.

  image image image image image image »виж всички снимки Местоположение на манастира: » Виж манастира на картата Скрий картата imageimageimageimage imageimageimageimage imageimageimageimage imageimageimageimage imageimageimageimageimage imageimageimageimageimage image image image image image image Imagery ©2010 , Map data ©2010 - Terms of Use image image image image Map Satellite Hybrid image Популярен манастир image Mанастир image Недействащ манастир  

Гложенският манастира е разположен в Западния Предбалкан, под връх Камен Лисец, на 870 м над. Манастирът се намира близо до селата от селата Гложене и Малък извор, на 10 км от гр. Ябланица и на15 км от гр. Тетевен.

Tранспорт:

Отбивката за Гложенския манастир е близо да гр. Ябланица по главния път София – Варна. След малко има разклон за с. Малък Извор, след което следват около 5 км. по черен (равен и хубав) път.870 метра надморска височина.

История на манастира:

Гложенският манастир "Св. Георги Победоносец" е основан в средата на 13в. от киевския княз Георги Глож, който с позволението на българския цар Иван Асен II, се заселва в земите около днешното с. Гложене и построява там манастир посветен на иконата "Св. Георги Победоносец". Легенда разказва как иконата постоянно изчезвала от манастира и монасите я намирали на близкия хълм. Те тълкували това като божи знак и в края на 14в. построили там нов манастир, където се намира и до днес. Така за кратко време съществували паралелно два манастира (в селото и на хълма) свързани помежду си с изсечен в скалата тунел.

Тунелът наречен "Просечник" е единственият останал от времето на изграждане на манастира и само чрез него може да се стигне до терасата му. Този проход е използван многократно от Васил Левски за бягство от турците. Тунелът е затрупан от земетресение през 1928г.

По време на османското нашествие Гложенският манастир продължил да функционира, но изпаднал в тежко финансово състояние, тъй като изгубил собствеността си върху селата Малък Извор и Гложене, дарени му още от княза. В началото на 18в. бил изграден нов манастир – "Св. Георги Победоносец". За да избегнат посегателствата на турците, монасите издигнали своя обител на висока, труднодостъпна скална тераса.

През кьсно средновековие Гложенският манастир съхранявал религиозните и духовни постижения на българщината, но от многобройните старинни книги, пазени и преписвани в него, не оцеляло почти нищо, тъй като били унищожени от ловешките гръцки владици. Днес, освен ръкописа със сказанието за манастира, е известен един "Апостол", писан в 1689 година. През 18 и 19в. монасите от Гложенския манастир допринесли много за развитието на училищното дело. Освен откритото още през 17в. манастирско килийно училище, били поддържани училища и в метоси в с. Малък Извор и Ловеч.

Гложенският манастир се превърнал в сигурно убежище за революционните дейци, особено след 1864 година, когато игумен станал хаджи Евтимий Симеонов от Сопот, близък съратник на Васил Левски. Тук все още се пази скривалището на Апостола намиращо се в тунела "Просечник". В близост до манастира в с. Голям извор е създаден и първият революционен комитет.

През 1893г. в Гложенския манастир бил заточен Митрополит Климент ( Васил Друмев ), който прекарал там 15 месеца.

Тежко се отразили на Гложенската обител двете заметресения от 1904г. и 1913г., когато била и разрушена първоначалната манастирска църква.

Архитектура и текущо състояние:

Днес Гложенският манастир е действащ и се състои от църква и двуетажни жилищни сгради, които образуват затворен отвсякъде двор, което придава на манастира вид на замък.

imageСегашната манастирска църква е построена през 1931г. на мястото на разрушената при земетресение от 1913г. стара черква и представлява сравнително тясна и висока постройка. Старата църква е датирала от 14в. и е била богато украсен със стенописи Монашеските жилища са издигнати през 1858г.

От времето на изграждане на Гложенската обител, днес е останал само тунела "Просечник", изсечен в скалата, през който единствено може да се достигне до терасата. Оттогава са и останките на една малка четвъртита сграда с неправилни очертания, определяна като кула. Преди разрушаването и от земетръсите през 1913г. тя е била частично запазена.

imageВ Гложенския манастир е изложено копие на старинната икона "Св. Георги Победоносец", донесена от Георги Глож при заселването му в местността през 13в. Към писмените паметници, произлизащи от манастира, се числят едно киевско-печорско евангелие от 1716г. и редица месецослови, пролози, жития на светии, кондики и други, между които и два бронзови печата с определението на манастира като киевски.

В Гложенския манастир се намира и музеят на Васил Друмев (Митрополит Климент), който е бил заточен там от княз Фердинанд през 1893г. и прекарал 15 месеца в килията, в която се помещава музея.

Контакти на манастира :

Телефон за връзка: 09160/388

Настаняване в манастира:

Гложенският манастир разполага с легла за 20-на посетители, но храна не се предлага и няма и заведения наблизо.

Фотогалерия: imageimageimageimageimageimageimageimageimageimage imageimageimageimageimageimageimageimageimageimage imageimageimageimageimageimageimageimageimageimage imageimage



http://www.bulgariamonasteries.com/glojenski_manastir/glojenski_manastir-2_67_0_big.html


Тагове:   манастир,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rumenige
Категория: Лични дневници
Прочетен: 822223
Постинги: 402
Коментари: 322
Гласове: 1029
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031