Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2010 19:44 - Основна информация за родители на индигови и кристални деца
Автор: rumenige Категория: Други   
Прочетен: 1004 Коментари: 0 Гласове:
1



Когато отглеждате своето индигово или кристално дете, трябва да помните, че то е много различно от вас. Това, което е работело при вас като дете, няма да работи за него.
Основните области, в които трябва да се приспособите са:

Индиговите/Кристалните деца са с дясна ориентация на мозъка.
Те са изключително чувствителни към заобикалящия ги стрес.Чувствителни са към храната и често правят хранителни алергии.

Какво трябва да означава всичко това за вас?

Дясна ориентация на мозъка

Индиговите и кристалните деца работят предимно с дясната половина на мозъка си. Това означава, че те са креативни, интуитивни, с богато въображение и емоционално интелигентни. Нашата култура е основно с лява ориентация на мозъка, което означава, че е праволинейна, рационална и логична. Трудностите започват, когато детето навлезе в училищната система и трябва да се адаптира. Дясно-мозъчно ориентираните учат много бързо и правят големи интуитивни скокове, демонстрирайки завидна интелигентност. Но училищната система е изградена от и за хора с лява ориентация на мозъка. Набляга се на повтарянето, рутината, организираността, праволинейността. Това бавно движение предизвиква у детето отегчение и то губи интерес. Започва да търси други неща, които предизвикват интереса му. Това води до факта, че много индигови деца грешно са диагностицирани като проблемни със съсредоточаването, а всъщност те са просто отегчени.

Освен това, поради тяхната интуитивна интелигентност, те могат да преминат няколко години в училище, без да се забележи, че не пишат и не четат правилно. Това пък е причина да лепват на децата друг етикет, а именно, че имат “дислексия”. Това е пагубно, защото детето индиго има силно усещане, че е “перфектно” и е тук на “мисия”. Ако детето си мисли, че е нефункционално или, че “нещо с мен не е наред”, то ще се травматизира и ще търси начини да излекува или да замаскира тази нанесена му рана. Това може да доведе до наркотична зависимост или хранително разтройство през юношеските години, като начин да се справи с травмата.

Жизнено важно е индиговото или кристалното дете да бъде разпознато като различно, а не като неспособно. Ако различието му се уважава и отглежда правилно, детето ще израстне балансирано, ако не, това отношение ще доведе до дисфункционалност и проблеми.
 

Чувствителност към заобикалящия стрес

Детето ви е далеч по-чувствително отколкото вие сте били някога. Неговите слух, зрение и усещания са много по-развити от вашите. Това е резултат от човешката еволюция, хората стват все по-отворени и сензитивни.

Това означава, че детето ви ще се стресира от силни шумове, крещящи хора, силна музика и телевизионни предавания. Външният израз на неговото състояние може да бъде подтиснатост и затваряне в себе си или хиперактивност и разрушителни наклонности.

Детето има нужда от тиха и спокойна домашна атмосфера, с минимум електронни играчки и в никакъв случай телевизор за бавачка. Има директна връзка между поведението на детето и това, което е попило от телевизионния екран.

Обкръжаващият стрес включва и отношенията между родителите. Ако в дома има явно или скрито напрежение и агресия, детето ще ги долови и това ще доведе до дисфункционалност или до активиране на някакви защитни механизми. Не можете да скриете нищо от индиговото или кисталното дете, то разчита енергийното ви излъчване и разбира какво мислите и чувствате, дори да се опитвате да го скриете.

Хранителни алергии

Физически, тялото на индиговото и кристалното дете е много чувствително. Те често не понасят преработени храни и хранителни добавки. Също реагират лошо на захар и кофеин.

Това означава, че сладките, изкуствено оцветени напитки, снаксовете, пакетираните храни, шоколадите водят до дисбаланс и хиперактивност. Храненето на деца индиго с шоколад и кока-кола е еквивалентно на даване на наркотик. Неговата нервна система ще откликне, като провокира хиперактивно поведение, а после, когато кофеиновият ефект премине, се получава спад – раздразнение, гняв, избухвания. Детето страда от кофеинова и захарна зависимост. Това, което сегашното общество е приело за “нормален” хранителен режим, не се приема добре от индиговите деца. Пилешкото, а и другите меса са пълни с хормони, антибиотици и химикали, повечето от консервираните и преработените храни също съдържат химикали. Като следствие, детето може да развие непоносимост към млечните и зърнените храни, която да предизвиква екземи, храносмилателни разтройства и проблеми с уши, нос, гърло.

Как да се справим с тези проблеми?

Образование

Вашето индигово дете ще реагира добре на образователна система, която да балансира левия и десния мозък. Трябва да включва креативност, под формата на музика, изкуство, танц, театър. Най-добрата система за индиговите и кристалните деца е може би Валдорфската система, която първоначално максимилизира дясно-мозъчните елементи, а ляво-мозъчните се разиват като поддържащи. При тази система се акцентира върху “привързване” на детето към тялото му, тъй като много индигови деца се справят с проблемите като излизат от тялото си. Ако детето ви е диагностицирано като Хиперактивно с дефицит на концентрация /ADD или ADHD/, внимавайте с поставянето му на медикаменти, като например Ritalin, което си е наркотик /със странични ефекти и скрити симптоми/ и е направен да помогне на родителите и учителите да пречупят и дресират детето, вместо да му помогнат да изрази истинската си същност. Има хомеопатични алтернативи, които са по-малко вредни и по-ефективни.

Обкръжаващ стрес

В първите години от живота на детето минимализирайте шума и стреса. Това означава да сведете до минимум телевизията, електронните игри и игрите с елемент на насилие.

Окуражавайте го да свири на някакъв инструмент, да си представя, да чете, да оцветява, да рисува, да си разказвате истории.

Създайте топла и спокойна атмосфера.

Храна

Това е най-трудно да се спазва. “Нормалното” за нас пазаруване в огромните супермаркети означава, че детето ще бъде изложено на съблазните на “фалшивата” храна.

Насочвайте се към натурални, органични и здравословни алтенативи.

 

 




Гласувай:
1



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rumenige
Категория: Лични дневници
Прочетен: 822301
Постинги: 402
Коментари: 322
Гласове: 1029
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031